Klimafaget.dk

Klimafaget.dk

Materiale til klimaundervisning i grundskolen og gymnasiet

Materialer

Links til videoer
En samling af relevante videoer og TED talks.

Øvrige links
Her er en samling links til undervisningsmateriale og alment seje klimarelaterede ting.

Egne materialer
Materialerne herunder har jeg selv lavet, så dem kan I downloade og bruge, som I vil. Der indgår artikler fra forskellige forskere, men det står i de enkelt dokumenter, så I ved, hvor forskningen har ophav. I må gerne dele, så meget I vil, men lad lige være med at sælge noget videre, for det er i modstrid med principperne på denne hjemmeside og generel god stil.

Klima-følelses-spil
Spillet består af 48 fotografier, som har motiver fra forskellige ting i naturen, heriblandt nogle ret stærke af slagsen fra klimakrisen, plastikforureningen og andre ulykkeligheder.
Eleverne får en spilleplade med følelser på og nogle brikker, som de kan lægge på felterne, når de føler noget ved at se et billede.
Jeg tænker, at spillet kan bruges i alle fag, hvor man taler om klima og gerne vil have den følelsesmæssige side med. Det kunne også ret nemt oversættes til f.eks. engelsk.

Download her:

Klima-Jeopardy
Dette er 60 spørgsmål til en klassisk jeopardy, men med fokus på klimakrisen og det, der truer vores planet. Den kræver forholdsvis megen viden om naturvidenskab og samfundsfaglige grundtermer, så jeg tænker, at det er til 8. klasse til og med gymnasiet.

Download her:

Klima-matematik
Materialet består af to artikler med data om fødevarer og deres klimapåvirkning og 9 dertil hørende opgaver.
De kan bruges i de store klasser eller på mellemtrinet, hvis du har dygtige elever.
Opgaverne er tiltænkt matematik, men kunne også bruges i f.eks. samfundsfag, hvis I arbejder med klimakrisen.

Download her:

Udryddelsesspil
Dette er et brætspil, hvor eleverne får en dyreart, som de skal få til at overleve. Det kan skabe en del tårer, men også mange tanker, megen viden og gode samtaler.
Jeg underviser ikke børn yngre end 5.klasse, så jeg ved ikke, hvor langt man kan gå ned i alder og spille dette spil med succes. Jeg bruger det til mellemtrinet.
Spillet er beregnet til biologi, men kan sikkert også bruges i natur/teknik eller geografi.

Download her:

Carbon footprint
I denne opgave skal eleverne først lære lidt om, hvordan vi påvirker CO2-belastningen i vores dagligdag. Derefter læser læreren en historie for dem, hvor de skal lytte godt efter og markere, når de hører hovedpersonen gøre noget, der udleder CO2.
Den kan bruges i de små klasser, omend jeg kun har forsøgt det i 5. og 6..
Opgaven er lavet til biologi, men kunne ogå bruges i de andre naturfag.

Download her:

Klimaetik
Mickey Gjerris holdt en fantastisk tale til Folkets Klimamarch 2019. Han har givet mig lov til lave et spil, som er bygget op omkring den.
Spillet kan bruges i samfundsfag og naturfagene i de store klasser.

Download her:

Klimavenlige madvaner
Denne lille opgave er lavet til de ældste klasser og handler om at aflæse tabeller og gøre sig tanker om fødevarer i forhold til klimadebatten. Det kunne bruges til samfundsfag eller naturfagene.
Den kræver ikke så megen vejledning og kunne fint bruges som vikarmateriale til en i forvejen orienteret klasse.

Download her:

Truede arter
Dette forløb er baseret International Union for Conservation of Nature’s opgørelse over truede arter fra 2019. Jeg har lavet nogle forholdsvis simple figurer, som jeg tænker, at man kan finde ud af at aflæse og tolke på fra 7. klasse og op. Til figurerne er der en række spørgsmål, som man kan bruge på flere måder. Disse er beskrevet i lærervejledningen.

Download her:

Klimategneopgave
Denne opgave består af et ark med små tegninger, der skal farvelægges af eleverne, mens de læser en tekst. Teksten består af en kort og forholdsvis forsimplet forklaring af klimakrisen, som jeg tænker, at eleverne kan klare fra 5. klasse eller måske endnu yngre. Der er lagt en del fagtermer ind, som man skal kunne i naturfagene.

Download her:

Klima nipnapper
Dette er bare et sjovt lille stykke legetøj, som man kan printe ud og give til sine elever. Den indeholder spørgsmål og svar om klimakrisen. Der er numre på flapperne, så børnene skal nok selv finde ud af at lave regler, hvis man ikke instruerer dem.

Download her: