Klimafaget.dk

Klimafaget.dk

Materiale til klimaundervisning i grundskolen og gymnasiet

Øvrige links

Sustainable Pet Food – Klimabæredygtigt foder til kæledyr
Andrew Knight (se link nedenfor) har udviklet en hjemmeside, der forklarer, at det er videnskabligt muligt at fodre sin hund og kat vegansk. Hjemmesiden indeholder en lang række fakta om emnet. Ikke mindst, hvor stor en forskel det vil gøre for klimaaftrykket, hvis kæledyr spiser plantebaseret. 

Andrew Knight’s side med forskningsartikler o.l.
Andrew Knight er uddannet dyrlæge, er professor i dyrevelfærd og har arbejdet med dyrevelfærd i de sidste 10 år. Han forsker i fordelene ved vegansk kost for vores kæledyr. I den forbindelse har han fundet ud af, at kødproduktionen til vores kæledyrs foder spiller en langt større rolle for vores CO2-udledninger end først antaget. Han arbejder med egne ord med Carbon Paw Prints 😉

NASAs tidsmaskine
NASA har lavet en illustrativ app, hvor man kan se, hvordan CO2-niveau, vandstand, temperatur og planetens ismasser forandrer sig over tid med den CO2-udledning, der er nu.

WWF Verdensnaturfonden
WWF Danmark har lavet noget fint undervisningsmateriale. Det handler dog ikke direkte om klimakrisen.

Extinction Rebellion
Extinction Rebellion er en sammenslutning af mennesker, der laver obligatorisk ikke-voldelig civil ulydighed for at få politikerne til at anderkende og reagere på klimakrisen. De har ikke undervisningsmateriale, som jeg synes, jeg kan bruge, men de er vigtige kilder, hvis man har brug for viden til f.eks. et projekt.

Astra
Astra laver rigtig meget godt materiale til undervisning. Jeg har linket direkte til det, de har om klima, men der er også meget andet, hvis du er nysgerrig.

FNs verdensmål
FN forbundet har lavet et spændende spil om verdensmålene. Du kan købe spilleplader eller printe dem selv. Eleverne skal downloade appen “Verdensmål på spil”.

Massachusetts Institute of Technology
MIT har et virkelig lækkert program, hvor man kan se, hvad der vil ske med planetens temperatur, hvis man ændrer på en masse forskellige forhold. Man vil opdage, at der intet er at gøre, hvis vi ikke stopper al brug af olie, gas og kul. Det er ret frygtindgydende.

DR
På Danmarks Radios hjemmeside er der tit gode forløb til undervisning om det, der foregår i verden. Jeg har sat et link ind om klimaundervisning, men der er meget andet godt. Til gengæld er det ikke altid, det ligger der så længe, så man kan med succes gemme de ting, man holder mest af.

Concito “Her får du mest ernæring for fødevarerne”
En fin artikel med links til mere uddybende undersøgelser og med et par gode diagrammer, som er nemme at forstå og tale om med elever.

Experimentarium
Experimentarium har nogle korte gode tekster og mange forskellige emner, som eleverne selv kan læse. De har også ideer til forsøg.

Kampen om klimaet – DEO undervisning
Kasper Tonsberg Schlie fra DEO har sendt mig dette link til et virkelig gennemført rollespil om EU-politikken bag klimakrisen. Det involverer fra 55-110 elever og varer 5 45-minutters lektioner, så det er oplagt til en spændende fagdag for en hel årgang. Det kræver en del viden og overskud til at forstå pli og regler i en debat, så det er bedst egnet til de store klasser i grundskolen eller gymnasiet.
DEO kommer gerne ud og hjælper med afholdensen af arrangementet mod en betaling på 5000kr.