Klimafaget.dk

Klimafaget.dk

Materiale til klimaundervisning i grundskolen og gymnasiet

Øvrige links

NASAs tidsmaskine
NASA har lavet en illustrativ app, hvor man kan se, hvordan CO2-niveau, vandstand, temperatur og planetens ismasser forandrer sig over tid med den CO2-udledning, der er nu.

WWF Verdensnaturfonden
WWF Danmark har lavet noget fint undervisningsmateriale. Det handler dog ikke direkte om klimakrisen.

Extinction Rebellion
Extinction Rebellion er en sammenslutning af mennesker, der laver obligatorisk ikke-voldelig civil ulydighed for at få politikerne til at anderkende og reagere på klimakrisen. De har ikke undervisningsmateriale, som jeg synes, jeg kan bruge, men de er vigtige kilder, hvis man har brug for viden til f.eks. et projekt.

Astra
Astra laver rigtig meget godt materiale til undervisning. Jeg har linket direkte til det, de har om klima, men der er også meget andet, hvis du er nysgerrig.

FNs verdensmål
FN forbundet har lavet et spændende spil om verdensmålene. Du kan købe spilleplader eller printe dem selv. Eleverne skal downloade appen “Verdensmål på spil”.

Massachusetts Institute of Technology
MIT har et virkelig lækkert program, hvor man kan se, hvad der vil ske med planetens temperatur, hvis man ændrer på en masse forskellige forhold. Man vil opdage, at der intet er at gøre, hvis vi ikke stopper al brug af olie, gas og kul. Det er ret frygtindgydende.

DR
På Danmarks Radios hjemmeside er der tit gode forløb til undervisning om det, der foregår i verden. Jeg har sat et link ind om klimaundervisning, men der er meget andet godt. Til gengæld er det ikke altid, det ligger der så længe, så man kan med succes gemme de ting, man holder mest af.

By 2020 we rise up
På denne side kan man få overblik over, hvilke demonstrationer og happenings, der vil foregå for klimaet i 2020. Hvis du er klar til at blive aktivist, kan du starte her, men det kunne også være af interesse for alle, der gerne vil vide, hvad der foregår i klimakampen.

Concito “Her får du mest ernæring for fødevarerne”
En fin artikel med links til mere uddybende undersøgelser og med et par gode diagrammer, som er nemme at forstå og tale om med elever.

Experimentarium
Experimentarium har nogle korte gode tekster og mange forskellige emner, som eleverne selv kan læse. De har også ideer til forsøg.

World’s Greatest Lesson
Jannik Nielsen har sendt dette link, som indeholder materiale til at arbejde med FNs Verdensmål. Det er på engelsk, men er henvendt til 8-14 årige, så det er forholdsvis let at gå til.

Byg en bedre verden
Kristine Kold Thomsen har sendt mig dette link til dette materiale om Verdensmålene. Det er lavet i samarbejde mellem Tuborgfonden og Spejderne, og det indeholder en masse kreative og ofte udendørs aktiviteter til at lære børn om naturen, klimaet og forurening.

Kampen om klimaet – DEO undervisning
Kasper Tonsberg Schlie fra DEO har sendt mig dette link til et virkelig gennemført rollespil om EU-politikken bag klimakrisen. Det involverer fra 55-110 elever og varer 5 45-minutters lektioner, så det er oplagt til en spændende fagdag for en hel årgang. Det kræver en del viden og overskud til at forstå pli og regler i en debat, så det er bedst egnet til de store klasser i grundskolen eller gymnasiet.
DEO kommer gerne ud og hjælper med afholdensen af arrangementet mod en betaling på 5000kr.

Den gule planet
Bogserie skrevet af Helle Perrier og udgivet i samarbejde med Tanja R. Bisgaard, som har arbejdet med bæredygtig vækst blandt andet i samarbejde med UNEP, UNDP, EU, Nordisk Ministerråd og Miljøstyrelsen.
Tanja har venligt sendt mig deres bøger til gennemlæsning.
De handler ikke så meget om selve klimakrisen, og hvordan vi kan bremse den. Til gengæld beskriver de vældig godt, hvordan børns rettigheder kan komme til at se ud i fremtiden og allerede (desværre ☹) gør det i store dele af verden. Med andre ord ville bøgerne i min optik være rigtig gode til at undervise i verdensmålene på mellemtrinet.